TERRACYCLE NEWS

ELIMINATING THE IDEA OF WASTE®

Duurzaam ondernemen bij BIC: ‘The BIC Impact’!

TerraCycle Include Belgium (NL) BIC

Duurzaam ondernemen bij BIC: ‘The BIC Impact’!

Sinds de oprichting in 1950 door baron Marcel Bich heeft BIC zich altijd weten te onderscheiden door het aanbieden van inventieve, betaalbare en eenvoudige producten. Deze unieke positionering heeft ertoe geleid dat BIC, tot op de dag van vandaag, zowel Belgisch als Europees marktleider is in het segment van de schrijfwaren. Of om het in cijfers uit te drukken, élke dag worden er wereldwijd 24 miljoen BIC schrijfwaren aan de man gebracht!
Denk nu echter niet dat BIC zich comfortabel genesteld heeft in deze marktleiderspositie. Niets is minder waar. Het bedrijf wil ook de koploper zijn als een vooruitziende trendsetter die voortdurend blijft inspelen op de veranderende behoeften van de consument. Eén van de meest ingrijpende veranderingen is ongetwijfeld het belang van ‘Duurzaam Ondernemen’.  

Ecologisch aankopen voor dezelfde prijs

‘Duurzaam Ondernemen‘ heeft in de voorbije jaren ook bij BIC een zeer belangrijke invloed gehad op de keuzes die het bedrijf gemaakt heeft. In de toekomststrategie van de Franse schrijfwarenfabrikant zal dit element ongetwijfeld nog zwaarder gaan doorwegen. Marketing Manager Benelux, Manuel Van Aeken: “Duurzaam ondernemen is reeds verschillende jaren een essentieel onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. Naast het verminderen van onze ecologische voetafdruk – door het constant optimaliseren van de productie- en transportprocessen –, hebben wij eveneens een specifieke strategie ontwikkeld om ervoor te zorgen dat onze consumenten ecologisch kunnen aankopen zónder dat ze daarvoor één eurocent meer moeten uitgeven.”  

De groene levensstijl

Manuel Van Aeken: “Heel wat van onze producten dragen het prestigieuze NF Environment ecolabel. Het NF keurmerk is een Frans ecolabel (beheerd door AFNOR, L’Association Française de Normalisation red.), dat toegekend wordt aan ‘stationery’-producten die voldoen aan 40 criteria, én die aantoonbare milieuvoordelen bieden ten opzichte van vergelijkbare producten. Inmiddels hebben reeds 12 van de BIC schrijfproducten het NF ecolabel ontvangen – onder meer de Cristal® balpen fine en Orange, de Atlantis® balpen, de 4-kleurenbalpen, de potloden 650 en 665 en de BicKids kleurenpotloden Evolution & Evolution Triangle. Bestaande producten zullen hoe langer, hoe meer, ecologische voordelen bieden.” Met Ecolutions is BIC eind 2009 op de markt gekomen, en het is verheugend om vast te stellen dat de Ecolutions balpennen, rollers, drukpotloden en correctieproducten meer dan goed gelopen hebben in de voorbije periode. Deze Ecolutions producten zijn gemaakt van recycled pre- of post-consumentenmaterialen – en zijn in overeenstemming met de ISO 14021-richtlijnen –, of ze zijn gemaakt van vloeistoffen op waterbasis, die een mindere milieu-impact hebben (in het geval van Ecolutions Tipp-ex Aqua).  

Terracycle partnership

Als marktleider kon BIC ook niet achterblijven in het zoeken naar oplossingen voor producten die op het einde van hun levencyclus zijn. Om die reden is BIC een partnership aangegaan met Terracycle (www.terracyle.nl), een bedrijf dat gespecialiseerd is in het recyclen van allerlei ‘einde-levenscyclus-producten’. Die samenwerking verloopt heel concreet als volgt: elk bedrijf, elke school of persoon kan zich via de Terracycle website opgeven als ‘schrijfwarenbrigade’. Zo’n brigade verzamelt vervolgens alle lege schrijfwaren van eender welk merk. Van zodra men met de speciale Terracycle verzamelbox op 5 kg uitkomt, kan deze doos terugbezorgd worden, waarna Terracycle de producten gaat hergebruiken voor bijvoorbeeld penhouders. Als sponsor van dit programma schenkt BIC twee eurocent per ingezamelde pen aan een goed doel naar keuze. Bottom line, een groenere levensstijl kost dankzij BIC geen eurocent meer. Bovendien garandeert BIC dat door het verlagen van de ecologische voetafdruk er op geen enkele manier ingeboet wordt aan kwaliteit.