Een groene start
Include Belgium (NL)
Een nieuw schooljaar is een nieuwe start, dus waarom ook geen groene start?
Alvorens jullie de winkels induiken op zoek naar schoolspulletjes, lees eerst volgende tips!
1. De inhoud van jouw boekentas
Maak een inventaris van je schoolmateriaal: stel een inventaris op voordat je begint te winkelen. De kans is groot dat je nog veel schoolmateriaal in huis hebt.Koop niet eender welk soort schoolmateriaal: ga voor degelijke en duurzame schoolbenodigdheden, geen milieuvervuilende gadgets die snel kapot gaan. Op termijn win je er financieel bij, en het milieu nog meer.
Onderstaande richtlijnen kunnen je helpen bij je keuze:
PEN: ga voor een stevige vulpen met wegwerp- of navulbare vullingen (verschillende mogelijkheden) of een navulbare balpen.
POTLODEN: kies potloden van onbeschilderd en ongelakt natuurlijk hout, of kies een navulbaar en stevig vulpotlood (uit gerecycleerd kunststof).
GOM: ga voor een gom van natuurlijk, ongekleurd rubber zonder omhulsel of met kartonnen omhulsel, of een synthetische, ongekleurde gom.
LAT EN POTLOODSLIJPER: kies een stevige houten of metalen lat en potloodslijper, liefst ongekleurd en ongeverfd.
STIFTEN: ga voor stiften op basis van water of alcohol en voedingskleurstoffen.
MARKEREN: kies fluorescerende markeerpotloden van natuurlijk hout, ongelakt of ongeverfd, of kies een navulbare fluorescerende markeerstift.
CORRIGEREN: netjes doorstrepen waar het kan, en ga voor navulbare correctiestrips of een correctievloeistof op basis van water of alcohol.
LIJM: kies een lijm op basis van water in een potje of navulbare stick.
RINGMAP: ga voor een ringmap uit gerecycleerd karton met metalen hoekverstevigingen of een ringmap uit gerecycleerde kunststof of uit karton.
SCHRIFTEN EN BLADEN: kies 100 % gerecycleerd en ongebleekt papier.
GOED OM WETEN: kapotte of lege schrijfwaren worden ingezameld op onze school via TerraCycle.
Stel een tweedehands schoolset samen: verschillende Kringwinkels zetten in de maand augustus hun schoolmateriaal centraal. Ook tweedehandssites hebben aparte rubrieken voor allerhande schoolmateriaal.
Kaft je boeken met recuperatiemateriaal: waarom kaftpapier kopen als je boeken en schriften origineel en creatief kan inpakken met oude affiches, posters, tijdschriften, kranten, wereldkaarten, resten behangpapier of eigen kunstwerkjes? Geef je toch de voorkeur aan nieuw kaftpapier, kies dan rollen met een duurzaam papierlabel, bijvoorbeeld het Europees Ecolabel, het Apur-label, het FSC-label, het label Blaue Engel, het label Möbius Loop, of het label NAPM.
Deze duurzaamheidslabels gelden voor alle papierwaren (zie Labelinfo.be).
2. Een duurzaam lunchpakket
Gebruik een navulbare drinkbus/fles, thermos: waarom drinken uit een wegwerpverpakking als je net zo goed een drinkbus/fles kan hervullen? Het is goedkoper en beter voor het milieu! Sinds vorig schooljaar stellen wij onze leerlingen trouwens gratis en voor niets een drinkwaterkraan ter beschikking. Kies bij voorkeur navulbare drinkflessen uit een BPA-vrij materiaal. Zie ook het bericht over Kudzu.be!;-)
Gebruik een brooddoos of lunchzakje: brooddozen of lunchzakjes zijn veel goedkoper en milieuvriendelijker dan verpakkingen uit papier, plastic of aluminiumfolie. Vanaf schooljaar 2013-2014 zal een brooddoos of lunchzakje trouwens verplicht zijn. Dit omdat het gebruik van zilverpapier, plastic folie e.d. een enorme afvalbelasting betekent voor onze school en voor de hele wereld. Zie ook het bericht over Kudzu.be!;-)
Eet een duurzaam broodje op school: vanaf dit schooljaar kan je ook intekenen voor een duurzame broodjeslunch. Spw De Loods biedt onze school een gezond en biologisch assortiment broodjes aan, tegen een democratische prijs, die je iedere dag opnieuw kan bestellen. Enkele traditionele combinaties, maar ook een paar heerlijke 'speciallekes'.
3. Duurzaam onderweg
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar laat de auto aan de kant! Twee derde van de ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, zelfs al wonen ze dichtbij. Laat je kind, indien mogelijk, te voet of met de fiets gaan. Kies trein of bus, het station is immers vlakbij. Spreek met een aantal ouders af en doe aan car- of fietspoolen. Mogelijkheden genoeg!