TERRACYCLE NEWS

ELIMINATING THE IDEA OF WASTE®

Betaler for søppel

Include Norway TerraCycle Norge
På parkeringsplassene utenfor fem Wal-Mart-butikker i delstatene New Jersey og Pennsylvania dukket det nylig opp en stor, grønn container med hull til 28 ulike typer søppel - dette er avfall folk nå får betalt for å kaste. Riktignok får ikke de mye penger – bare tre cent (18 øre) pr. enhet som kastes, ifølge nettstedet good.is – men like fullt penger for avfall. Søppelet bruker selskapet til å lage et vidt spekter av nye produkter – alt fra skuldervesker laget av gamle saftbokser til blomsterkasser laget av resirkulert plast. Og Terracycles produkter kan selvsagt kjøpes på Wal-Mart, en kjøpesentergigant som i det siste har gjort mye for å fremstå som mer miljø- og klimavennlige. Se et bilde av innsamlingscontainerne her.

12 millioner elever

Selskapet ble dannet i 2001 av en da 19 år gammel student, og har satt seg som mål å endre måten amerikanerne forholder seg til søppelet sitt på. Ideen om å betale for avfallet er ikke ny. Terracycle har allerede et veletablert prosjekt der skoleelever fraktfritt kan sende inn søppel til selskapet mot at Terracycle betaler for søppelet i form av donasjoner til skolen eller et veldedig prosjekt. Ifølge selskapet selv, finnes det nå en brigade på 12 millioner skoleelever i USA som samler inn søppel som Terracycle kan gjøre om til trendy og miljøvennlige produkter. Antallet søppelenheter samlet inn, igjen ifølge selskapet, er hittil nærmere 1,9 milliarder, noe som har generert nesten 1,5 millioner dollar (ni millioner kroner) til veldedighet.

«Øko-kapitalisme»

Grunnleggeren, Tom Szaky, kaller det øko-kapitalisme. - Den første generasjonen bærekraftige selskaper laget veldig miljøvennlige produkter til en dyr pris. Produktene ble dyrere fordi de var bedre, miljøvennlige, økologiske og alt det der. Med øko-kapitalisme kan du gjøre det som er best for miljøet og for samfunnet – til en billig penge. Og søppelet er essensen i dette, sier Szaky til nettstedet Fastcompany. Han legger til at han ikke er interessert i søppelet fordi det har en nyhetsverdi, men fordi det er så billig. - Vi har en blyantholder som vi lager av gamle saftbokser. Ettersom saftboksene er så godt som gratis, kan vi selge blyantholderne for 1,99 dollar (12 kroner). Andre selger kanskje noe tilsvarende for ti dollar (60 kroner). Så der ser du forskjellen, sier Szaky.